Radion – en port mot världen

DX-ing – hobbyn att lyssna på radio från hela världen

Att lyssna på utländska radiostationer, gärna så avlägsna som möjligt, är vår spännande hobby. Vi lyssnar oftast på kortvågsbanden men det är också mycket populärt att försöka avlyssna effektsvaga och i många fall mycket avlägsna radiostationer på mellanvågsbandet.  Under vissa perioder går det också att höra långväga stationer på FM-bandet.
Läs mer

Specialprogram under påskhelgen

Under påskhelgen är det åter dags för ett entimmes specialprogram från SDXF som sänds vid flera tillfällen.

Sändningarna går över Radio Channel 292 på 6070 kHz följande dagar och tider:
Fredag 14 april: 1600-1700 UTC
Lördag 15 april: 1700-1800 UTC
Söndag 16 april: 1800-1900 UTC
Måndag 17 april: 0600-0700 UTC

Eventuellt tillkommer sändning över ytterligare någon station, vi uppdaterar här på webben i så fall.Lyssnarrapporter sänds som vanligt via e-post till qsl@sdxf.se eller via vanlig post till Sveriges DX-Förbund, Box 1097, 405 23 Göteborg.

DX-Parlament och årsmöte 5-7 maj 2017 i Jönköping

DX-Parlamentet 2017 hålls den 5-7 maj på Södra Vätterbydgens Folkhögskola i Jönköping. Årsmötet hålls på lördagen (6 maj) kl 9:30.
I DX-Aktuellt nr 6 2016 har det på sidan 5 smugit sig in felaktiga datum, men det är 5-7 maj som gäller.

Mer om DX-Parlamentet och årsmötet 2017 hittar du HÄR.

Lyssna på våra två nya KIWI SDR-mottagare!
Våra två gamla SDR-IQ är nu stängda.

Med KIWI SDR så ger vi våra medlemmar bättre möjligheter att lyssna via våra fjärrmottagare:

  • Upp till fyra personer kan lyssna samtidigt på var sin frekvens på varje mottagare.
  • Man behöver inte installera någon mjukvara på sin dator utan man går in på en webbsida som är knuten till mottagaren och styr allt därifrån.
  • Mottagaren är väldigt enkel att använda.
  • Man är inte längre begränsad till att använda en PC för lyssnandet. Det går även bra att använda Mac datorer, Ipad, andra surfplattor samt både Iphone och Android mobiltelefoner.

OBS. Det kan vara problem om man har en PC och använder Internet Explorer som webbläsare. Däremot skall Chrome och Firefox fungera utan problem.

Läs mer under Remoteradio > KIWI SDR eller klicka HÄR. Information om hur du kommer in på våra mottagare finner här på vår webb om du är inloggad eller i DX-Aktuellt nr 6 2016 och nr 1 2017.

Våra Kiwi mottagare är installerade där vi tidigare hade våra gamla SDR-mottagare i Loo utanför Alingsås och i södra Möckleby på Öland. De gamla SDR-IQ mottagarna är nu stängda.

Provlyssna gärna på våra KIWI fjärrmottagare och ge dina kommentarer till remote@sdxf.se ! Senaste nytt om våra remotemottagare finner du i nyhetsflödet nedan!

EFTERLYSNING – Material  från Umeå Kortvågslubb

Ett produktionsbolag söker foton och rörlig bild och vittnesskildringar från UKVK från sent 60-tal till mitten av 70-talet. Man betalar för material, omkostnader etc. Har du något i dina gömmor eller tips om någon annan som kan ha det så vore det väldigt uppskattat om du mailar till ordf(a)sdxf.se .

Vill du titta närmare på vår tidning DX-Aktuellt?

Då får du gärna ladda ner ett provnummer som PDF!  Du hittar mer information HÄR.

Norrmän slutade lyssna på radio när FM-bandet stängdes ner

Det har nu snart gått tre månader sedan Norge stängde av radiosändningar via FM-bandet i Nordlands-regionen och inte helt oväntat har radiolyssnandet bland de boende där minskat sedan dess.

Den norska sajten Radionytt skriver till exempel att radiolyssnandet har fallit från 74% till 64% i Nordland vilket innebär en nedgång med 13,5%. Vidare uppger en av tre boende i Nordland att de inte har införskaffat någon radiomottagare som kan ta emot radiosändningar via DAB-nätet.

I en undersökning så säger även tre av fyra tillfrågade i Nordland att DAB-sändningarna har sämre täckning än vad FM-sändningarna hade. På det hela låter det med andra ord som om vi här i Sverige bör behålla våra FM-sändningar tillsvidare.

källs: MSNnytt

DRM – intressant bakgrundsanalys

PTS har för en hel del år sedan gjort en redig rapport om frekvensplanering och hur digital modulation på lång-, mellan- och kortvågsbandet skulle kunna införas.
Just nu är väl intresset för DRM inte på topp (annat än möjligen i Indien), men tekniken är intressant.
Hämta rapporten HÄR

Fler rikstäckande FM-kanaler

PTS har gjort en genomgång av hur FM-bandet utnyttjas och har kommit fram till att det finns gott om plats för ytterligare sändare (som möjligt alternativ för DAB+sändningar).

Läs en kort recension HÄR

eller en mer utförlig kommentar HÄR

Själva rapporten finns HÄR

Nu är DX-Aktuellt nr 1 2017 på väg

DX-Aktuellt nr 1 2017 är på väg med posten och skall förhoppningsvis landa i din brevlåda i början av vecka 8.

För dig som läser den på datorn finns PDF-filen att hämta nu. PDF:en kan laddas ner av våra medlemmar på sidan DX-Aktuellt > Ladda ner din DX-A!

Mer information om innehållet hittar du HÄR.

Ut med pappersarkiven!

USA-stationer har fram till nu varit lagbundna om att spara alla brev, utskrifter av e-mail mm, från lyssnare.Nu åker arkivskåpen ut!

HÄR kan du läsa hela artikeln om FCC:s ändrade regler i Radioworld.

Källa: Lars Bergström

Norge släcker FM-nätet

Den närmar sig – nedstängningen av FM-bandet i Norge. Idag klockan 11:11 stängdes FM-nätet i norska Nordland av. För att lyssna på rundradio krävs därmed en digital radiomottagare av typen DAB+. HÄR kan du läsa artikel om omställningen på Elektroniktidningens webb.

Kanhända får Sveriges Radio en viktig roll i Norge framöver. HÄR kan du läsa en intervju med en av aktörerna inför stängningen.

Ännu mer om Norges omställning hittar du HÄR.

Källor: Lars Bergström och Elektroniktidningen