Radion – en port mot världen

DX-ing – hobbyn att lyssna på radio från hela världen

Att lyssna på utländska radiostationer, gärna så avlägsna som möjligt, är vår spännande hobby. Vi lyssnar oftast på kortvågsbanden men det är också mycket populärt att försöka avlyssna effektsvaga och i många fall mycket avlägsna radiostationer på mellanvågsbandet.  Under vissa perioder går det också att höra långväga stationer på FM-bandet.
Läs mer

DX-Parlament och årsmöte 5-7 maj 2017 i Jönköping

DX-Parlamentet 2017 hålls den 5-7 maj på Södra Vätterbydgens Folkhögskola i Jönköping. Årsmötet hålls på lördagen (6 maj) kl 9:30.

Arctic Radio Jönköping är en lokalradiostation som sänder på 1593 kHz från Södra

Bilden visar sambandsterrängbil, typ SBTGB9333 varifrån sändningarna kommer att ske. Ekipaget består av en terränglastbil med påbyggt radioskåp. Sändare: 1,5-30 MHz 400W, Standard Radio SST400

Vätterbygdens Folkhögskola med start fredagen den 5 maj kl. 21:00. Det är en radiobuss med studio. Den väger 9 ton. Den placeras högt upp på området och man hoppas få ut 250 watt ERP (samma som i Morokulien), men mycket hänger på antennen. Den monteras på fredagseftermiddagen med hjälp av Lennart Deimerts antennkanon! Programmen kommer sedan att sändas lördag och söndag med intervjuer m.m.från konventet och medlemmar från SDXF. Sändningarna kommer att fira att SR P4 Radio Jönköping fyller 40 år i år. Man kommer även att berätta om gamla mellanvågsradion i Jönköping 1594 kHz (Köpenhamnsplanen ändrade till 1593 kHz) som startade sändningarna 1924. Du som tänker deltaga och är hemma i ditt QTH på fredagskvällen efter 21:00, kolla fq och tag en lyssnarrapport, så får du med dig QSL:et hem efter konventet. Snabb service! För senaste programdetaljer se websidan: www.arcticradioclub.blogspot.se

Mer om DX-Parlamentet och årsmötet 2017 hittar du HÄR.

SDXF specialprogram

Om du har lyssnat till någon av våra specialsändningar under påskhelgen men saknar adressen så den: via e-post till qsl@sdxf.se eller via vanlig post till Sveriges DX-Förbund, Box 1097, 405 23 Göteborg.

Här är frimärkena som Christer Brunström kåserar kring i programmet.

Vi kommer här att informera om kommande specialprogram. Inga program är för närvarande inbokade.

Lyssna på våra två nya KIWI SDR-mottagare!
Våra två gamla SDR-IQ är nu stängda.

OBS. Det kan vara problem om man har en PC och använder Internet Explorer som webbläsare. Däremot skall Chrome och Firefox fungera utan problem.

Läs mer under Remoteradio > KIWI SDR eller klicka HÄR. Information om hur du kommer in på våra mottagare finner här på vår webb om du är inloggad eller i DX-Aktuellt nr 6 2016 och nr 1 2017.

Våra Kiwi mottagare är installerade där vi tidigare hade våra gamla SDR-mottagare i Loo utanför Alingsås och i södra Möckleby på Öland. De gamla SDR-IQ mottagarna är nu stängda.

Provlyssna gärna på våra KIWI fjärrmottagare och ge dina kommentarer till remote@sdxf.se ! Senaste nytt om våra remotemottagare finner du i nyhetsflödet nedan!

Vill du titta närmare på vår tidning DX-Aktuellt?

Då får du gärna ladda ner ett provnummer som PDF!  Du hittar mer information HÄR.

Radio Nederland tillbaka

En av de genom tiderna trevligaste utlandssändarna, Radio Nederland Wereldomroep, kommer tillbaka till etern! Fast bara för en enda dag. Lördagen den 15 april, för att vara mer exakt.

Läs mer här på MKVKs hemsida

källa MKVKs hemsida

Nya länkar

Torsten Söderström, Ekenäs, Finland har sammanställt två intressanta områden: ett om DX-klubbar och förbund och ett om Svensksändarna. Under Länkar, SDXF resp. Nostalgi hittar du dessa. Vidare en ny länk under DX-sidor till Thomas Witherspoons blogg SWLing Post.

Snart kommer DX-Aktuellt nr 2 2017 !

DX-Aktuellt nr 2 2017 är på väg med posten och kan i bästa fall vara i din brevlåda redan i slutet av vecka 13, annars kommer den i början av vecka 14.

För dig som läser den på datorn finns PDF-filen att hämta nu. PDF:en kan laddas ner av våra medlemmar på sidan DX-Aktuellt > Ladda ner din DX-A!

Mer information om innehållet hittar du HÄR.

Tibro DX-klubb

Här är en bild från Sankt Patricks dag som vi firade i Tibro DX-klubb den 10 mars, en vecka innan den officiella dagen. Vi lyssnade bland annat på Radio Ulster på Nordirland som sände en intressant rugbymatch mellan Irland och Wales. På årsmötet som avhölls i februari omvaldes hela styrelsen.På bilden ses från vänster: Stefan Lennartsson, Börje Sahlén, Christer Carnegren och Rolf Johansson.

Källa: Börje Sahlén

Norrmän slutade lyssna på radio när FM-bandet stängdes ner

Det har nu snart gått tre månader sedan Norge stängde av radiosändningar via FM-bandet i Nordlands-regionen och inte helt oväntat har radiolyssnandet bland de boende där minskat sedan dess.

Den norska sajten Radionytt skriver till exempel att radiolyssnandet har fallit från 74% till 64% i Nordland vilket innebär en nedgång med 13,5%. Vidare uppger en av tre boende i Nordland att de inte har införskaffat någon radiomottagare som kan ta emot radiosändningar via DAB-nätet.

I en undersökning så säger även tre av fyra tillfrågade i Nordland att DAB-sändningarna har sämre täckning än vad FM-sändningarna hade. På det hela låter det med andra ord som om vi här i Sverige bör behålla våra FM-sändningar tillsvidare.

källs: MSNnytt

DRM – intressant bakgrundsanalys

PTS har för en hel del år sedan gjort en redig rapport om frekvensplanering och hur digital modulation på lång-, mellan- och kortvågsbandet skulle kunna införas.
Just nu är väl intresset för DRM inte på topp (annat än möjligen i Indien), men tekniken är intressant.
Hämta rapporten HÄR

Fler rikstäckande FM-kanaler

PTS har gjort en genomgång av hur FM-bandet utnyttjas och har kommit fram till att det finns gott om plats för ytterligare sändare (som möjligt alternativ för DAB+sändningar).

Läs en kort recension HÄR

eller en mer utförlig kommentar HÄR

Själva rapporten finns HÄR