Radion – en port mot världen

DX-ing – hobbyn att lyssna på radio från hela världen

Att lyssna på utländska radiostationer, gärna så avlägsna som möjligt, är vår spännande hobby. Vi lyssnar oftast på kortvågsbanden men det är också mycket populärt att försöka avlyssna effektsvaga och i många fall mycket avlägsna radiostationer på mellanvågsbandet.  Under vissa perioder går det också att höra långväga stationer på FM-bandet.
Läs mer

Specialprogram

Om du lyssnat på våra specialprogram under World Radio Day den 13 februari men ännu inte skickat iväg dina rapport så gäller följande: Lyssnarrapporter sänds som vanligt via e-post till qsl@sdxf.se eller via vanlig post till Sveriges DX-Förbund, Box 1097, 405 23 Göteborg.

Vi meddelar i denna spalt när vi har bokat tid för nya specialprogram.

DX-Parlament och årsmöte 5-7 maj 2017 i Jönköping

DX-Parlamentet 2017 hålls den 5-7 maj på Södra Vätterbydgens Folkhögskola i Jönköping. Årsmötet hålls på lördagen (6 maj) kl 9:30.
I DX-Aktuellt nr 6 2016 har det på sidan 5 smugit sig in felaktiga datum, men det är 5-7 maj som gäller.

Mer om DX-Parlamentet och årsmötet 2017 hittar du HÄR.

Lyssna på våra två nya KIWI SDR-mottagare!
Våra två gamla SDR-IQ stängs ner (se nedan).

Med KIWI SDR så ger vi våra medlemmar bättre möjligheter att lyssna via våra fjärrmottagare:

  • Upp till fyra personer kan lyssna samtidigt på var sin frekvens på varje mottagare.
  • Man behöver inte installera någon mjukvara på sin dator utan man går in på en webbsida som är knuten till mottagaren och styr allt därifrån.
  • Mottagaren är väldigt enkel att använda.
  • Man är inte längre begränsad till att använda en PC för lyssnandet. Det går även bra att använda Mac datorer, Ipad, andra surfplattor samt både Iphone och Android mobiltelefoner.

OBS. Det kan vara problem om man har en PC och använder Internet Explorer som webbläsare. Däremot skall Chrome och Firefox fungera utan problem.

Läs mer under Remoteradio > KIWI SDR eller klicka HÄR. Information om hur du kommer in på våra mottagare finner här på vår webb om du är inloggad eller i DX-Aktuellt nr 6 2016 och nr 1 2017.

Våra Kiwi mottagare är installerade tillsammans med våra gamla SDR-mottagare i Loo utanför Alingsås och i södra Möckleby på Öland. De gamla SDR-IQ mottagarna stängs ner i början av 2017. Mottagaren i Södra Möckleby är stängd och mottagaren i Loo stängs den 15 mars. .

Provlyssna gärna på våra KIWI fjärrmottagare och ge dina kommentarer till remote@sdxf.se ! Senaste nytt om våra remotemottagare finner du i nyhetsflödet nedan!

EFTERLYSNING – Material  från Umeå Kortvågslubb

Ett produktionsbolag söker foton och rörlig bild och vittnesskildringar från UKVK från sent 60-tal till mitten av 70-talet. Man betalar för material, omkostnader etc. Har du något i dina gömmor eller tips om någon annan som kan ha det så vore det väldigt uppskattat om du mailar till ordf(a)sdxf.se .

Vill du titta närmare på vår tidning DX-Aktuellt?

Då får du gärna ladda ner ett provnummer som PDF!  Du hittar mer information HÄR.

Nu är DX-Aktuellt nr 1 2017 på väg

DX-Aktuellt nr 1 2017 är på väg med posten och skall förhoppningsvis landa i din brevlåda i början av vecka 8.

För dig som läser den på datorn finns PDF-filen att hämta nu. PDF:en kan laddas ner av våra medlemmar på sidan DX-Aktuellt > Ladda ner din DX-A!

Mer information om innehållet hittar du HÄR.

Ut med pappersarkiven!

USA-stationer har fram till nu varit lagbundna om att spara alla brev, utskrifter av e-mail mm, från lyssnare.Nu åker arkivskåpen ut!

HÄR kan du läsa hela artikeln om FCC:s ändrade regler i Radioworld.

Källa: Lars Bergström

Norge släcker FM-nätet

Den närmar sig – nedstängningen av FM-bandet i Norge. Idag klockan 11:11 stängdes FM-nätet i norska Nordland av. För att lyssna på rundradio krävs därmed en digital radiomottagare av typen DAB+. HÄR kan du läsa artikel om omställningen på Elektroniktidningens webb.

Kanhända får Sveriges Radio en viktig roll i Norge framöver. HÄR kan du läsa en intervju med en av aktörerna inför stängningen.

Ännu mer om Norges omställning hittar du HÄR.

Källor: Lars Bergström och Elektroniktidningen

Nominera till The QSL Award

Dags för dig att börja fundera över vilken piratsändare som är särskilt QSL-vänlig! Tillsammans med Västkustens DX-Klubb och Shortwave Combination Holland har Malmö Kortvågsklubb instiftat The QSL Award som i fjol tilldelades Radio Armada.

Nu är det dags att nominera årets pristagare. The QSL Award 2017 kommer att delas ut till sommaren i Nederländerna, så du har våren på dig att bestämma vilken station som ska uppmärksammas i år.

Vi ser utmärkelsen som ett bra sätt för oss lyssnare att säga tack till de piratsändare som, begränsade resurser till trots, kommunicerar dubbelriktat med sin publik. Priset blir även denna gång en handgjord svensk kristallvas med inskription.

Skicka ett mejl med ditt förslag till qslaward@gmail.com – och glöm inte att kort motivera ditt val. Det kan vara en station som svarat bra i många år… Eller en som ofta byter QSL-motiv… Eller en som…

Prisjuryn behöver din hjälp med att utse den värdigaste vinnaren av The QSL Award 2017.

källa: MKVKs hemsida

AM 1230 KBAR önskar alla svenska DXare God Jul

Mr. Kim Lee, det är han i röda tröjan i mitten, är Owner and General Manager på Lee Family Broadcasting Inc. Man har fem FM och tre AM-stationer, bl a 1230 KBAR Burley Idaho, som vi hörde i november i Parkalompolo (PAX 116).

Kim svarade blixtsnabbt på en rapport och ville passa på tillfället att önska oss alla en God Jul och Ett gott Nytt År