Radion – en port mot världen

DX-ing – hobbyn att lyssna på radio från hela världen

Att lyssna på utländska radiostationer, gärna så avlägsna som möjligt, är vår spännande hobby. Vi lyssnar oftast på kortvågsbanden men det är också mycket populärt att försöka avlyssna effektsvaga och i många fall mycket avlägsna radiostationer på mellanvågsbandet.  Under vissa perioder går det också att höra långväga stationer på FM-bandet.
Läs mer

Vill du titta närmare på vår tidning DX-Aktuellt?

Då får du gärna ladda ner ett provnummer som PDF!  Du hittar mer information HÄR.

Kryssning med DX- Vännerna

cinderellawave-11911-812x501pxSista anmälningsdag är passerad. Kontakta oss om du ändå vill följa med så undersöker vi tillgång och priser. Se nedan!

Den 23-24 oktober anordnar DX-Vännerna en DX-kryssning ombord på Viking Lines båt Cinderella. Det är en tillfälle att träffa gamla dx-vänner i trevlig och avkopplande miljö och dessutom få lyssna på intressanta föredrag med fokus på radio. De fyra föredragen är: Gösta Åkerlund – ”IBRA-vågor – från båt till webb” / Ullmar Quick – DX-kåseri från Gustava till Björneborg / Lennart Weirell – Lokalradion / Lennart Weirell –  Svensksändarna / Hugo Wandel – minnen och anekdoter från DLF/DW och Radio Sweden

Mer information och anmälningsformulär hittar du under Medlem > Andra turen eller så klickar du HÄR

Lyssna på våra fjärrmottagare (remotemottagare)

Provlyssna gärna på våra fjärrmottagare och ge dina kommentarer till remote@sdxf.se ! Här finner du mer information om hur du gör för att lyssna: Gå in under Remoteradio ! Senaste nytt om våra remotemottagare finner du i nyhetsflödet nedan!

Nu är DX-Aktuellt nr 4 här

front-4_16

Förhoppningsvis har du fått tidningen i brevlådan nu, om inte så bör den komma i början av nästa vecka. Det är ett fullmatat höstnummer med 64 sidor.

För dig som läser den på datorn finns PDF-filen att hämta nu. PDF:en kan laddas ner av våra medlemmar på sidan DX-Aktuellt > Ladda ner din DX-A!innehall-4_16

BBC Relay Station på Ascension 50 år

Den 3 juli 2016 gav Ascension i Sydatlantenfrimarken ut sex olika frimärken för att uppmärksamma att BBC:s relästation på ön har varit igång hela 50 år.En närmare beskrivning av stationen och dess historia kommer i nästa nummer av DX-Aktuellt samt i kåseriet om DX-Filateli i oktobersändningen på Radio Revival Sweden.

Christer Brunström

Uppdatering av MEST

Nu finns en uppdaterad version av MEST där Gert har tagit över 1:a platsen. Många saknas och det finns gott om plats i listan, så varför inte skicka in dina uppgifter? Information om hur du gör finns under Medlem -> MEST.

VeteranLjuddagen den 3 september

Den 3 september, är det tid för årets VeteranLjuddag. Här kommer lite nyheter och praktisk information.Veteranljuddgaen

Vi har nu startat upp ”Hörby Mellanvåg 1179 kHz”. För tillfället sänder vi för mättekniska ändamål och trimning av anläggningen kommer ske de närmaste dagarna. På VeteranLjuddagen den 3 september kommer vi att sända ”Rundradio” med musik. Lyssnarrapporter är mycket välkomna och besvaras med QSL-kort om så önskas

Du hittar program och ytterligare information på www.veteranljuddagen.se

Hjärtligt välkomna!

Bengt Almqvist

Aktivitetsansvarig Hörby Radioförening

Andra turen – uppdatering

Andra turen – DX-vännernas höstkryssning med Viking Lines båt Cinderella, söndagen den 23 Oktober 2016.

Nu är det klart med att Hugo Wandel  följer DLFmed oss i DX-Vännerna på trippen med Cinderella. Jag pratade med honom i telefon för några veckor sedan och nu skriver han som svar i ett mail  ”jag kommer om jag kan vara till någon glädje!  I varje fall tycker jag att det ska bli skojigt.” De flesta av oss kommer väl ihåg Hugo från DLF-tiden, senare Deutsche Welle, där han arbetade och var med på en del parlament där ett stående inslag var DLF:s direktsändning på lördagskvällen.

Föredrag på resan:
Gösta Åkerlund – ”IBRA-vågor – från båt till webb”
Ullmar Quick – DX-kåseri från Gustava till Björneborg
Lennart Weirell – Lokalradion
Hugo Wandel – DLF nostalgi

Några hytter finns kvar,  betalar gör ni när ni sedan får ett mail från mig om postgiro och belopp eftersom vi har ett antal hytter bokade och tar de slut måste jag först kolla med Viking om man har fler lediga. Vill Ni ha andra kategorier på hyttan så maila bara så får jag fram ett pris.

Anmälningformulär och mer information finner du HÄR.

Stig Granfeldt