Radion – en port mot världen

DX-ing – hobbyn att lyssna på radio från hela världen

Att lyssna på utländska radiostationer, gärna så avlägsna som möjligt, är vår spännande hobby. Vi lyssnar oftast på kortvågsbanden men det är också mycket populärt att försöka avlyssna effektsvaga och i många fall mycket avlägsna radiostationer på mellanvågsbandet.  Under vissa perioder går det också att höra långväga stationer på FM-bandet.
Läs mer

Ny Kiwi mottagare

Nu har vi ännu en Kiwi SDR-mottagare att tillgå! Den är lokaliserad till Vellinge utanför Malmö och du hittar den på denna webbadress:
http://radiotest1.ddns.net:8073/
Detta är den första av två Kiwi mottagare som vi skall sätta i drift under andra halvåret 2017. Det är ännu inte helt klart var den andra skall placeras.
Utplaceringen av dessa båda mottagare är till viss del finansierad av ”Stiftelsen forskning och utbildning inom radio- och teletekniken och dess historia” och tanken är att vi skall ge fler en möjlighet att bekanta sig med radion.
Prova gärna vår nya Kiwi! Om du inte har använt någon Kiwi tidigare hittar du en introduktion HÄR.

Vi jobbar med vår webb! Nya datum!

Vi som jobbar med webben har också många andra åtaganden och är tvungna att skjuta lite på releasedatum.

Vi håller på och uppdaterar vår webb under hösten. Nu har vi fått in informationen om vår lyssnaranläggning i Parkalompolo som du hittar HÄR eller via knappen Parkalompolo i menyraden. Uppdateringsarbete pågår kontinuerligt med det är några datum som är värda att lägga på minnet:

Den 22 september så skall också DX-Vännernas sidor finnas på vår webb och dessutom skall våra medlemmar börja få tillgång till äldre klubbtidningar från olika svenska DX-klubbar. Tidningsbiblioteket kommer sedan att fyllas på efter hand.

Den 1 december introducerar vi vår nya ”medlemsportal” med en hel del nya sidor och det blir också en del grafiska förändringar.

Lyssna på våra två KIWI SDR-mottagare!

OBS. Det kan vara problem om man har en PC och använder Internet Explorer som webbläsare. Däremot skall Chrome och Firefox fungera utan problem.

Läs mer under Remoteradio > KIWI SDR eller klicka HÄR. Information om hur du kommer in på våra mottagare finner här på vår webb om du är inloggad eller i DX-Aktuellt nr 6 2016 och nr 1 2017.

Våra Kiwi mottagare är installerade där vi tidigare hade våra gamla SDR-mottagare i Loo utanför Alingsås och i södra Möckleby på Öland. De gamla SDR-IQ mottagarna är nu stängda.

Provlyssna gärna på våra KIWI fjärrmottagare och ge dina kommentarer till remote@sdxf.se ! Senaste nytt om våra remotemottagare finner du i nyhetsflödet nedan!

Vill du titta närmare på vår tidning DX-Aktuellt?

Då får du gärna ladda ner ett provnummer som PDF!  Du hittar mer information HÄR.

Jingel för programmet om DX-ing mm

Nu har Jesper Lange gjort en liten jingel inför de tre sändningarna nästa vecka. Jingeln spelas flera gånger per dag i slingan, dvs den musik som spelas när dom inte sänder program.

Radio Sala kommer att sända programmet onsdag 20:e september kl. 20:30-21:30 med eventuell repris onsdagen den 27:e september kl. 20:30-21:30.

Även Hallsta-Sura närradio är intresserade av att sända programmet.

Lennart Weirell pratar om DX-ing i Västerås Närradio

P.g.a. datorhaveri blev det ingen sändning igår. Nytt försök imorgon torsdag 14:e kl. 12:30 – 13:30 och tisdag den 19:e kl. 13:10 – 14:10. Sändningarna 20:e och 21:a enligt tidigare.

Lennart Weirell hade kontakt med Västerås Närradio (FMiV) i samband med att han rapporterade programmet för Summer Meet. Det resulterade senare i att han fick göra ett program i Västerås NR om DX-ing och sig själv och sina resor (1 timme) blandat med gammal god musik och det sänds tisdag den 12 september kl. 13:10 – 14:10 med repriser onsdag den 20 september kl. 19:00 – 20:00 och lördag den 23 september kl. 16:00 – 17:00 på 93,7 MHz. Ni som inte kan lyssna på FM kan lyssna via FMiV:s hemsida www.fmiv.nu eller direkt på http://46.17.184.39:8000/airtime_128.

Programmet kommer även att sändas över Radio Sala på 97,0 MHz och på webben http://www.radiosala.se/. Datum ännu inte klart, förmodligen någon onsdag framöver kl. 18:00.

Källa: Lennart Weirell

Uppdatering av MEST

Nu finns en helt uppdaterad MEST-lista där alla uppdaterat sina uppgifter och Gert Nilsson ligger i topp med Rolf Wikström strax efter. Många av SDXF:s medlemmar saknas så varför inte skicka in dina uppgifter om verifierade länder/stationer till MEST. Det finns gott om plats. Gå in på MEST under rubriken Medlem och kolla hur du skall göra.

VeteranLjuddagen den 2 september 2017

Hörby Radioförening HRF arrangerar, i samarbete med Experimenterande Svenska Radioamatörer ESR och Sveriges Radiohistoriska Förening SRF, VeteranLjuddagen 2017 den 2 september mellan klockan 10.00 och15.00 i föreningens utställningslokaler i anslutning till Kulturhuset i Östra Sallerup, Hörby.

Under en 14-dagars period med början en vecka före VeteranLjuddagen kommer Hörby Mellanvåg att sända på 1179 kHz, 254 meter! Även i år har vi fått tillstånd från PTS att sända mellanvåg på Hörbys gamla frekvens. Vi kommer under dessa två veckor att sända radioprogram.

Läs mer här

 

Tibro DX-klubb 40 år

Christer, Rolf och Börje med diplom från samtliga tävlingar

Förutom Tibromästerskapet har våra medlemmar deltagit i ”The Grand Tour Across All Continents” arrangerad av Czechoslovak DX club och A.I.R. Contest med Associazione Italiana Radioascolto som arrangör. I den förra tävlingen placerade sig Börje Sahlén som nummer 11, Rolf Johansson som nr 15 och Christer Carnegren som nr 17 som enda svenska deltagare. Sjutton personer från tretton länder ställde upp i tävlingen. I den italienska tävlingen var Börje ensam deltagare från Tibro och även från Sverige. Resultatet blev en sistaplats (!). 21 deltagare från 13 länder.
I Tibromästerskapet såg det ut så här:Rolf Johansson 46 p, Börje Sahlén 39, Christer Carnegren 22, Anders Brissman 4. Rolf vann tävlingen för tionde året i rad och tog sin första inteckning i det nya vandringspriset.

INBJUDAN TILL 40-ÅRSJUBILEUM

Du är hjärtligt välkommen fredagen den 1 september 2017, klockan 19:00 till Ruders egendom, Tibro. Din respektive är också välkommen att följa med.
Meny består av förrätt; Toast Skagen och varmrätt Oxfilé med bearnaisesås och klyftpotatis. Ange om du har några önskemål om specialmat. Var och en betalar sin egen mat på Ruder. Kostnad: 200 kronor + dricka.

Efter vi har ätit på Ruder fortsätter vi firandet hemma hos Börje Sahlén, Västra Långgatan 139 A, Tibro

Kvällen program är tänkt att bestå av:
– Mat, kaffe och tårta
– Musikunderhållning
– Inbjudna gäster
– Tillbakablickar från klubbens 40 år

För matens skull behöver vi din anmälan senast den 18 augusti till Börje Sahlén, telefon 070 – 227 60 53 eller E-post: aspbladet@live.se . Klubben bjuder på kaffe och tårta hos Börje.

VÄLKOMNA! STYRELSEN

DX-Aktuellt nr 4 2017

DX-Aktuellt nr 4 2017 är klar på tryckeriet och bör snart vara i din brevlåda.
För dig som läser den på datorn finns PDF-filen att hämta nu. PDF:en kan laddas ner av våra medlemmar på sidan DX-Aktuellt > Ladda ner din DX-A!
Mer information om innehållet hittar du HÄR.