Radion – en port mot världen

DX-ing – hobbyn att lyssna på radio från hela världen

Att lyssna på utländska radiostationer, gärna så avlägsna som möjligt, är vår spännande hobby. Vi lyssnar oftast på kortvågsbanden men det är också mycket populärt att försöka avlyssna effektsvaga och i många fall mycket avlägsna radiostationer på mellanvågsbandet.  Under vissa perioder går det också att höra långväga stationer på FM-bandet.
Läs mer

Vill du titta närmare på vår tidning DX-Aktuellt?

Då får du gärna ladda ner ett provnummer som PDF!  Du hittar mer information HÄR.

cinderellawave-11911-812x501pxKryssning med DX- Vännerna – nu är föredragen fastställda

Den 23-24 oktober anordnar DX-Vännerna en DX-kryssning ombord på Viking Lines båt Cinderella. Det är en tillfälle att träffa gamla dx-vänner i trevlig och avkopplande miljö och dessutom få lyssna på intressanta föredrag med fokus på radio. De fyra föredragen är: Gösta Åkerlund – ”IBRA-vågor – från båt till webb” / Ullmar Quick – DX-kåseri från Gustava till Björneborg / Lennart Weirell – Lokalradion / Hugo Wandel – minnen och anekdoter från DLF/DW och Radio Sweden

Mer information och anmälningsformulär hittar du under Medlem > Andra turen eller så klickar du HÄR

Lyssna på våra fjärrmottagare (remotemottagare)

Provlyssna gärna på våra fjärrmottagare och ge dina kommentarer till remote@sdxf.se ! Här finner du mer information om hur du gör för att lyssna: Gå in under Remoteradio ! Senaste nytt om våra remotemottagare finner du i nyhetsflödet nedan!

VeteranLjuddagen den 3 september

Den 3 september, är det tid för årets VeteranLjuddag. Här kommer lite nyheter och praktisk information.Veteranljuddgaen

Vi har nu startat upp ”Hörby Mellanvåg 1179 kHz”. För tillfället sänder vi för mättekniska ändamål och trimning av anläggningen kommer ske de närmaste dagarna. På VeteranLjuddagen den 3 september kommer vi att sända ”Rundradio” med musik. Lyssnarrapporter är mycket välkomna och besvaras med QSL-kort om så önskas

Du hittar program och ytterligare information på www.veteranljuddagen.se

Hjärtligt välkomna!

Bengt Almqvist

Aktivitetsansvarig Hörby Radioförening

Andra turen – uppdatering

Andra turen – DX-vännernas höstkryssning med Viking Lines båt Cinderella, söndagen den 23 Oktober 2016.

Nu är det klart med att Hugo Wandel  följer DLFmed oss i DX-Vännerna på trippen med Cinderella. Jag pratade med honom i telefon för några veckor sedan och nu skriver han som svar i ett mail  ”jag kommer om jag kan vara till någon glädje!  I varje fall tycker jag att det ska bli skojigt.” De flesta av oss kommer väl ihåg Hugo från DLF-tiden, senare Deutsche Welle, där han arbetade och var med på en del parlament där ett stående inslag var DLF:s direktsändning på lördagskvällen.

Föredrag på resan:
Gösta Åkerlund – ”IBRA-vågor – från båt till webb”
Ullmar Quick – DX-kåseri från Gustava till Björneborg
Lennart Weirell – Lokalradion
Hugo Wandel – DLF nostalgi

Några hytter finns kvar,  betalar gör ni när ni sedan får ett mail från mig om postgiro och belopp eftersom vi har ett antal hytter bokade och tar de slut måste jag först kolla med Viking om man har fler lediga. Vill Ni ha andra kategorier på hyttan så maila bara så får jag fram ett pris.

Anmälningformulär och mer information finner du HÄR.

Stig Granfeldt

Sveriges radiosignalspaning

En mycket bred presentation, med mycket text och bildmaterial om Sveriges signalspaning då och nu finns presenterad på sidan: http://www.signalspaning.se.
Den som lusläser dokumenten kommer att upptäcka att en viss Herr Arne Skoog var insyltad i verksamheten.
Tidningsartiklar, inskannade personallistor, weblänkar mm finns presenterade.
I slutet av sidan finns förslag på läsvärda böcker och allmänna publikationer i ämnet.

källa Dan Andersson

Lättläst gratis e-bok för radioamatören

DX-bokEn lättläst gratis e-bok för radioamatören som också innehåller en del matnyttigt för DX-are:

Bryce K7UA författare till e-boken The new DX-ers Handbook erbjuder sitt alster till fri nedladdning på hans hemsida: http://www.k7ua.com/

Boken som primärt vänder sig till nybörjare inom amatörradio som vill lära sig mer om att jaga DX-stationer på kortvåg tål nog att läsas även av DX:are och de mer erfarna för att snappa upp ett och annat tips.

Källa: Hans HAS Andersson via Lars Bergström

Radio Armada fick 2016 års QSL-award

armada22016 års Summermeeting för pirater och lyssnare hölls i nordöstra Holland den 22-24 juli. Årets evenemang, som gynnades av utmärkt sommarväder, hade lockat ett hundratal besökare från ett tiotal länder i Europa. Från Sverige kom Per Eriksson och Alf Persson.

Under våren hade en omröstning genomförts för att utse den pirat som var bäst på att skicka QSL, snabbt och trevligt. Vinnare av 2016 års QSL-award blev Radio Armada (Jan Willem). Han hörs då och på mellanvåg, oftast på 1665 kHz eller där ikring.

Priset, en svensk kristallvas och en blomsterkvast, som hade sponsrats av SWCHolland, MKVK och VDXK, delades ut på Summermeeting.