Radion – en port mot världen

DX-ing – hobbyn att lyssna på radio från hela världen

Att lyssna på utländska radiostationer, gärna så avlägsna som möjligt, är vår spännande hobby. Vi lyssnar oftast på kortvågsbanden men det är också mycket populärt att försöka avlyssna effektsvaga och i många fall mycket avlägsna radiostationer på mellanvågsbandet.  Under vissa perioder går det också att höra långväga stationer på FM-bandet.
Läs mer

Specialprogram under påskhelgen

Under påskhelgen är det åter dags för ett entimmes specialprogram från SDXF som sänds vid flera tillfällen.

Sändningarna går över Radio Channel 292 på 6070 kHz följande dagar och tider:
Fredag 14 april: 1600-1700 UTC
Lördag 15 april: 1700-1800 UTC
Söndag 16 april: 1800-1900 UTC
Måndag 17 april: 0600-0700 UTC

Eventuellt tillkommer sändning över ytterligare någon station, vi uppdaterar här på webben i så fall.Lyssnarrapporter sänds som vanligt via e-post till qsl@sdxf.se eller via vanlig post till Sveriges DX-Förbund, Box 1097, 405 23 Göteborg.

DX-Parlament och årsmöte 5-7 maj 2017 i Jönköping

DX-Parlamentet 2017 hålls den 5-7 maj på Södra Vätterbydgens Folkhögskola i Jönköping. Årsmötet hålls på lördagen (6 maj) kl 9:30.
I DX-Aktuellt nr 6 2016 har det på sidan 5 smugit sig in felaktiga datum, men det är 5-7 maj som gäller.

Mer om DX-Parlamentet och årsmötet 2017 hittar du HÄR.

Lyssna på våra två nya KIWI SDR-mottagare!
Våra två gamla SDR-IQ är nu stängda.

Med KIWI SDR så ger vi våra medlemmar bättre möjligheter att lyssna via våra fjärrmottagare:

  • Upp till fyra personer kan lyssna samtidigt på var sin frekvens på varje mottagare.
  • Man behöver inte installera någon mjukvara på sin dator utan man går in på en webbsida som är knuten till mottagaren och styr allt därifrån.
  • Mottagaren är väldigt enkel att använda.
  • Man är inte längre begränsad till att använda en PC för lyssnandet. Det går även bra att använda Mac datorer, Ipad, andra surfplattor samt både Iphone och Android mobiltelefoner.

OBS. Det kan vara problem om man har en PC och använder Internet Explorer som webbläsare. Däremot skall Chrome och Firefox fungera utan problem.

Läs mer under Remoteradio > KIWI SDR eller klicka HÄR. Information om hur du kommer in på våra mottagare finner här på vår webb om du är inloggad eller i DX-Aktuellt nr 6 2016 och nr 1 2017.

Våra Kiwi mottagare är installerade där vi tidigare hade våra gamla SDR-mottagare i Loo utanför Alingsås och i södra Möckleby på Öland. De gamla SDR-IQ mottagarna är nu stängda.

Provlyssna gärna på våra KIWI fjärrmottagare och ge dina kommentarer till remote@sdxf.se ! Senaste nytt om våra remotemottagare finner du i nyhetsflödet nedan!

EFTERLYSNING – Material  från Umeå Kortvågslubb

Ett produktionsbolag söker foton och rörlig bild och vittnesskildringar från UKVK från sent 60-tal till mitten av 70-talet. Man betalar för material, omkostnader etc. Har du något i dina gömmor eller tips om någon annan som kan ha det så vore det väldigt uppskattat om du mailar till ordf(a)sdxf.se .

Vill du titta närmare på vår tidning DX-Aktuellt?

Då får du gärna ladda ner ett provnummer som PDF!  Du hittar mer information HÄR.

Kommentarer inaktiverade.