Radion – en port mot världen

DX-ing – hobbyn att lyssna på radio från hela världen

Att lyssna på utländska radiostationer, gärna så avlägsna som möjligt, är vår spännande hobby. Vi lyssnar oftast på kortvågsbanden men det är också mycket populärt att försöka avlyssna effektsvaga och i många fall mycket avlägsna radiostationer på mellanvågsbandet.  Under vissa perioder går det också att höra långväga stationer på FM-bandet.
Läs mer

Värva medlemmar

I nr 5 av DX-Aktuellt presenteras en medlemsvärvningstävling med fina priser.
Tävlingen pågår till och med 2017-12-31.
Du hittar mer om tävlingen I DX-Aktuellt, som nu finns för nedladdning, eller här.

Kiwi-testet i Parka framgångsrikt genomfört

Vi gjorde med Per Eriksson som drivande kraft ett försök med en Kiwi-mottagare inkopplad på vår lyssnaranläggning i Parkalompolo. Den var igång från kvällen den 1 november till morgonen den 7 november. Kiwin har inget bra statistikverktyg för att hålla reda på hur den används, men lite manuell monitorering ger en indikation på att mellan 25 och 50 olika användare var inne och använde den under provperioden.
Vi undersöker nu möjligheterna till en mer permanent Kiwi-lösning.

Ny Kiwi mottagare

Nu har vi ännu en Kiwi SDR-mottagare att tillgå! Den är lokaliserad till Vellinge utanför Malmö och du hittar den på denna webbadress:
http://radiotest1.ddns.net:8073/
Detta är den första av två Kiwi mottagare som vi skall sätta i drift under andra halvåret 2017. Det är ännu inte helt klart var den andra skall placeras.
Utplaceringen av dessa båda mottagare är till viss del finansierad av ”Stiftelsen forskning och utbildning inom radio- och teletekniken och dess historia” och tanken är att vi skall ge fler en möjlighet att bekanta sig med radion.
Prova gärna vår nya Kiwi! Om du inte har använt någon Kiwi tidigare hittar du en introduktion HÄR.

Nu har det hänt en del på webben!

Nyheter den 22 september:
DX-Vännernas sidor är nu närmare knutna till SDXF:s webb. Du hittar en knapp ”DX-Vännerna” i menyraden ovan.

Om du går in under knappen ”Historiskt” och vidare till avdelningen ”QSL och vimplar” så hittar du några nya album från Johan Berglund (tack till Lennart Weirell som skannat) och från Börge Eriksson (tack till Nisse Jakobsson som skannat).

Under knappen ”Medlem” hittar du nu, under förutsättning att du är inloggad  två nya rubriker (vill du veta mer om inloggning så kan du läsa HÄR):
”Rapportblanketter vi minns” – där vi samlat några äldre rapportblanketter som du kanske känner igen.
”Klubbar och klubbtidningar” – som skall bli ett arkiv med information om DX-klubbar och där vi lagra de tidningar de givit ut. Ännu så länge en blygsam början, men den kommer att växa under det kommande året.

Redan tidigare har vi fått in informationen om vår lyssnaranläggning i Parkalompolo som du hittar HÄR eller via knappen Parkalompolo i menyraden. Uppdateringsarbete pågår kontinuerligt med det är några datum som är värda att lägga på minnet:

Den 1 december introducerar vi vår nya ”medlemsportal” med en hel del nya sidor och det blir också en del grafiska förändringar.

Lyssna på våra två KIWI SDR-mottagare!

OBS. Det kan vara problem om man har en PC och använder Internet Explorer som webbläsare. Däremot skall Chrome och Firefox fungera utan problem.

Läs mer under Remoteradio > KIWI SDR eller klicka HÄR. Information om hur du kommer in på våra mottagare finner här på vår webb om du är inloggad eller i DX-Aktuellt nr 6 2016 och nr 1 2017.

Våra Kiwi mottagare är installerade där vi tidigare hade våra gamla SDR-mottagare i Loo utanför Alingsås och i södra Möckleby på Öland. De gamla SDR-IQ mottagarna är nu stängda.

Provlyssna gärna på våra KIWI fjärrmottagare och ge dina kommentarer till remote@sdxf.se ! Senaste nytt om våra remotemottagare finner du i nyhetsflödet nedan!

Vill du titta närmare på vår tidning DX-Aktuellt?

Då får du gärna ladda ner ett provnummer som PDF!  Du hittar mer information HÄR.

Kommentarer inaktiverade.