När Johan Berglund i Trollhättan gick bort den 16 september 2010 lämnade han ett arv efter sig som vi har att förvalta. Dels 21 QSL-pärmar, dels en summa pengar som Sveriges DX-Förbund har att använda på ett sätt som gagnar vår hobby. Vi har nu digitaliserat några av hans QSL-pärmar, resten kommer efter hand som vi hinner. Innehållet är samlat i mappen Johan Berglund som ligger under QSL och vimplar:

Vår förhoppning är att du uppskattar att bläddra i albumen. Just nu finns inga sökmöjligheter, men vårt mål är att så småningom ha en databas där man kan söka exempelvis på land eller station för att hitta något speciellt.

Om du inte känner Johan Berglund sedan tidigare är här delar av det minnesord John Ekwall skrev  i Eter-Aktuellt:

Johan Berglund0001“Johan, känd under namnet “Juan Vargas” i de inre kretsarna i DX-världen, var en hejare på Hondurasstationer under mitten av 60-talet. Jag minns hans inspelningar av LV del Junco, Radio Morazan m fl på 49 mb men även hans eminenta kunskaper i spanska språket som hjälpte honom ut i världen. Han jobbade ett tag som turistvärd för Fritidsresor på Mallorca och beskrev det hektiska liv en representant kunde ha i telex till mig. Kunskaperna i spanska språket och intresse för radio tog honom senare till Radio Atlántico på Kanarieöarna där han blev “stand-in” för Xavier Palin för de svenska och engelska turistprogrammen under en tid.

Efter sina år utomlands var han under en tid lärare vid Göteborgs Universitet innan han började jobba på Trollhättans flygplats. Under framför allt början av 70-talet var Johan värd för ett antal träffar i sommarstugan vid Öresjö. Många dx-are har varit där och blivit undfägnade av Johans lätta samtalsstil och goda humör, men även hans goda hand med matlagning med spanskt inflytande. Jag minns ett besök en nyårshelg när det var smällkallt, snabbare besök på JB´s torrdass har nog knappast gjorts av mig (jag tror jag fick upp livremmen…). Det starkaste minnet är trots allt efter 1970 års möte på Karön (Krök) när alla hade fått fantastiska hörigheter med sig i bagaget och en oid på 6210. JB låg och lyssnade följande morgnar på frekvensen innan han lyfte luren och ringde mig lagom till deadline för SWB. Det är Galapagos vi hört killar!!

Må paella och HR-stationer omge Johan i hans nya värld.”

Tack Johan, för vad du gjort för den svenska DX-hobbyn! Vi bevarar dig i ljust minne.
Moritz Saarman, ordförande Sveriges DX-Förbund