OBS – webbgränssnittet för Kiwi har uppdaterats efter att denna instruktion gjordes. Inga radikala förändringar, men lite smått. Vi kommer att justera här också inom kort, men du kan utan problem komma igång med hjälp av denna presentation.

Gå in på våra mottagare

Om du är medlem i SDXF och har inloggningsuppgifter till webben så kan du gå in på sidan “Våra Kiwi” när du är inloggad för information om hur du kommer in på våra mottagare.

Även för dig som inte är medlem har vi nu två mottagare som du kan pröva. Gå in på Radiotest 1 eller Radiotest 2 genom att klicka på länken:

Radiotest 1

eller

Radiotest 2

och följ instruktionerna nedan.De är naturligtvis öppna också för våra medlemmar.

OBS. Det kan vara problem om man har en PC och använder Internet Explorer som webbläsare. Däremot skall Chrome och Firefox fungera utan problem.
HÄR kan du ladda ner Firefox.

(HÄR hittar du information om hur du gör för att få inloggningsuppgifter)

Många fördelar med KIWI:n

Med KIWI SDR uppnår vi följande:

  • Upp till fyra personer kan lyssna samtidigt på var sin frekvens på varje mottagare. Det är möjligt att man i senare versioner av mjukvaran kan bli ännu fler.
  • Man behöver inte installera någon mjukvara på sin dator utan man går in på en webbsida som är knuten till mottagaren och styr allt därifrån.
  • Mottagaren är väldigt enkel att använda. Det innebär då att man inte har lika stor valfrihet som på våra nuvarande mottagare, till exempel när det gäller val av demodulator och filterbredd, men man har det som är nödvändigt för att kunna lyssna.
  • Man är inte längre begränsad till att använda en PC för lyssnandet. Det går även bra att använda Mac datorer och vill man hellre lyssna via sin Ipad så fungerar det också. Säkert fungerar det också på många andra surfplattor. Det går också att gå in på mottagaren via en mobiltelefon oavsett om det är en Iphone eller en Android. Det man måste göra i det fallet är att förstora upp bilden ordentligt så att man kommer åt inställningarna.

Ställa in frekvens

Som vanligt när det gäller SDR mottagare kan man ställa in frekvensen på många olika sätt. Ett sätt är att placera musen någonstans i vattenfallsdiagrammet och höger- eller vänsterklicka så flyttas frekvensen dit.

Om man istället vill använda sig av funktionerna på användarpanelen så finns även där ett antal olika varianter. Några exempel följer här.

Vill man direkt skriva in frekvensen så går det bra att göra i fönstret i övre vänstra hörnet.

De grå siffrorna nedanför visar var i spektrat man för tillfället har muspekaren.

 

Man kan också stega frekvensen i steg om 0,1 / 1 / 10 kHz med hjälp av plus- och minusknapparna.


Via en rullgardinsmeny ”select band” kan man direkt välja till exempel vilket rundradioband man vill gå till.

Demodulator och bandbredd på filter väljer man med dessa knappar.

Det finns alltså två AM lägen,  ett med bredare filter (AM) och ett med smalare filter (AMN). Det går bra att lyssna på AM också i (LSB) och (USB) läge, filtret är tillräckligt brett för att det skall låta bra.

Med hjälp av ett antal olika knappar kan man zooma in och ut i vattenfallsdiagrammet. Dels kan man stega i större och mindre steg, dels kan man välja min- och maxläge, zooma in aktuellt frekvensband eller stega sig uppåt och nedåt i frekvens med en given zoomnivå.

 

De två skjutreglage som man sedan hittar på panelen reglerar färgskalan på vattenfallsdiagrammet och nedersta skjutreglaget är volymkontrollen. Det finns också en MUTE knapp för att helt stänga av ljudet.

Och naturligtvis finns det också en S-meter.

Prova själv

Vad är väl bättre än att prova själv efter denna korta introduktion. Det finns naturligtvis ytterligare funktioner men syftet här är inte att få med allt.

Det finns mycket mer information på webben. Börja med att gå in på huvudsidan med adressen http://www.jks.com/KiwiSDR/ . Där finns länkar till mer detaljerad teknisk information för den som vill ha det, men framför allt länkar till några av de testmottagare som finns.

Presentationer på YouTube

Det finns också ett antal presentationer av den här mottagaren  på YouTube, bara gå till www.youtube.com och sök på ”kiwisdr”.

Teknisk beskrivning

Det finns en gedigen teknisk beskrivning av mottagaren på deras webb. Lite korta fakta därifrån:

Mottagaren täcker frekvensområdet 10 kHz till 30 MHz och konstruktören har varit noga med att prestanda skall vara bra också på de lägsta frekvenserna eftersom han själv är intresserad av att lyssna på dessa.

Det finns en inbyggd GPS-mottagare som ser till att frekvensen är rätt kalibrerad.