Tänk dig att du vill berätta något för en person som är långt ifrån dig. För långt för att hen skall kunna höra dig.
Du skulle ju kunna skriva ner det du vill säga på en papperslapp och försöka få fram den till den här personen. Men du behöver ju något som kan bära med sig meddelandet i så fall. Du skulle ju kunna försöka kasta papperslappen till hen. Men den kommer säkert att falla ner någon eller några meter ifrån dig även om du kramar ihop den till en boll innan du kastar.
Men möjligen skulle du kunna nå fram till den andra personen om du kastar iväg en hård och lagom tung gummiboll, till exempel en studsboll. Låt oss anta att du kan nå fram med den. Men meddelandet får du ju inte med!
Då kan man ju vara lite klurig och linda papperslappen med meddelandet runt bollen och knyta fast den med ett snöre. Tänk – då kan du faktiskt få iväg meddelandet lika långt som du kan kasta bollen! Och den som tar emot bollen kan knyta upp och ta loss meddelandet och läsa det.
På motsvarande sätt är det med ljud och radiovågor. När du talar skapar du ljudvågor som kan nå fram till andra människors öron så att de hör vad du har att berätta. Ljudvågorna av vårt tal når inte jättelångt eftersom de snabbt försvagas.
Men det är ganska lätta att med hjälp av en mikrofon och lite annan elektronisk utrustning omvandla ljudvågen som du skapat med ditt tal till en elektriskt våg. Lite på samma sätt som när meddelandet skrivs ner på en lapp i exemplet ovan. Men om den skall nå längre bort måste man dra elektriska kablar dit den skall ledas.
Om vi nu vill att ljudet skall nå längre bort utan att vi behöver dra kablar hur gör vi då? Tänk på bollen! Det finns radiovågor, elektromagnetiska vågor, som vi människor inte direkt kan uppfatta men som kan förflytta sig fort och långt. Kan man på något sätt få dessa att ta med ljudet av din röst så att den når längre?
Jo, vi kan kombinera den elektriska vågen som vi fick via mikrofonen med en radiovåg. Det heter att man modulerar radiovågen med ljudvågen. Det görs i en radiosändare som är kopplad till en antenn som sedan släpper ut signalen. Den modulerade radiovågen har ju lång räckvidd och någon långt borta kan ta emot den om hen har en radiomottagare.
Detta motsvarar i i det första exemplet att man binder fast (modulerar) meddelandet (ljudvågorna) på bollen (radiovågorna) och kastar iväg den (från antennen). I andra ändan har man en antenn som kan fånga bollen med meddelandet och en radiomottagare som kan plocka bort snöret och ta fram meddelandet för att till sist omvandla de elektriska vågorna till ljud via en högtalare.
Vill du veta mer så gå till “Modulering, demodulatorer och filter”
I det fall man tar radion till hjälp för att skicka sitt meddelande långt, så kan man nå människor runt om i hela världen. En kortare förklaring till hur radiovågorna tar sig runt jorden hittar du på “Vågutbredning”.
Om du vill veta lite om när man höra radiosändningar från olika delar av världen så läs “Vad du kan höra när”.
När du kommit så här långt vill du väl lyssna lite på radio själv? Klicka på länken så får du information om två radiomottagare som finns tillgängliga för dig på nätet.