Gillar du afrikansk musik och kultur eller att lyssna till de många, härliga afrikanska språken? Eller är du mera fascinerad av utmaningen att få QSL från Afrikas många DX-länder (det finns mer än 50)?

Ja, då är det faktiskt bara att sätta igång med lyssnandet. De flesta av de afrikanska ländernas stationer har så höga effekter att de kan höras årets runt – om de är igång förstås! Tyvärr är korrosionen och slitaget på delarna oerhört stor i denna enorma världsdel och det kan vara mycket svårt att få tag i reservdelar till de, i många fall, ålderstigna sändare- och antennanläggningarna.

En bra handbok (exempelvis World Radio TV Handbook) är aldrig fel. De flesta tider och frekvenser stämmer bra från år till år och det är inte så ofta som nya stationer startas eller gamla läggs ned. Detta beror kanske mest på att de flesta av de afrikanska stationer, som sänder på kortvåg, ägs av staten.

Kanske bidrar detta faktum också till att det i vissa fall är mycket lätt att få QSL från de afrikanska länderna. Har någon på stationen väl tryckt upp QSL eller QSL-brev, så besvaras lyssnarrapporter tills dessa tar slut. Å andra sidan kan det också bidra till att det ibland är precis tvärtom: Har QSL-korten väl tagit slut finns det inga resurser att trycka upp nya för – och svaren uteblir!

Adresserna i WRTH stämmer ofta mycket bra, men det kan vara svårt att få fram breven till rätt person på en stor station. Liksom på andra kontinenter finns det i Afrika oärliga människor, som snabbt lär sig att utländska brev till statliga stationer många gånger innehåller pengar och värdesaker. Bästa sättet att få QSL är nog att ordentligt följa med i DX-pressen, där det kan förekomma uppgifter om någon person (en så kallad “verie-signer”) på stationen, som har besvarat och verifierat andra DX-ares lyssnarrapporter.

Det kan vara svårt att få ihop bra lyssnarrapporter till de afrikanska stationerna. Många gånger talar man franska eller engelska, men man gör det med afrikanskt uttal. Tänk också på att många nordafrikanska länder bara talar arabiska och att islam är en dominerande religion. Det kan vara en bra idé att lära sig i stora drag var de afrikanska länderna ligger geografiskt och vilket språk man har som huvudspråk. Musiken kan vara av vilket slag som helst – discopop, folklore eller de allra senaste västerländska poplåtarna. Visst kan det vara lockande att skicka en bandinspelning i stället för en skriven lyssnarrapport, men med tanke på hur svårt det kan vara att få fram breven, så är det ett stort risktagande.

Många afrikanska länder sänder internationella program, avsedda för grannländerna eller för sina egna utflyttade medborgare. Det gör att du kan hitta afrikanska stationer litet varstans på kortvågen. Titta i WRTH eller i DX-tidningarnas tipsspalter! Vill du ge dig in på litet mera exotiska DX-jakter, så ska du testa på tropikbanden (3200-3400 respektive 4700-5100 kHz i 90- respektive 60-metersbanden). Där kan det vara litet vanskligare med hörbarheten, men med en bra antenn och vid rätt tillfälle hörs de flesta av de i WRTH angivna stationerna bra. Bästa tiden är tidigt på morgonen eller sent på kvällen, alldeles innan stationens stängningstid.

Några tips ger jag dig inte här. Nyheter och tips publiceras regelbundet i Eter-Aktuellt i spalter som”Afrika-Horisont” eller “Aktuellt på banden”. Lycka till på din afrikanska DX-safari! Skriv gärna och berätta om hur det går eller om du får något intressant QSL från Afrika.