Webbradio är den nya teknikens kortvågsband – all världens radiostationer finns här med ett klart och tydligt ljud.

För att kunna lyssna på webbradio måste man ha tillgång till en dator med uppkoppling till internet. Det kan vara en stationär dator, persondator, surfplatta, mobiltelefon eller en radiomottagare med inbyggd mottagare (dator) för internetradio.

Det finns olika möjligheter att lyssna på en radiostations program. Det mest förekommande är att man lyssnar på deras direktsändning (live stream). Många stationer har programbibliotek från vilket man kan ladda ner ett program (podcast) till sin dator, som man sedan lyssnar på.

För att lyssna på en viss radiostation finns det olika vägar att gå.

 • Via en sökmotor (t.ex. Google) komma till radiostationens webbplats och där lyssna på deras program. (t.ex. Vatikanradion)
 • Eller så har man tillgång till radiostationen adress (Sveriges Radio har  t.ex. www.sr.se) och skriver in den och kommer då direkt in och kan lyssna på programmet.
 • När du inte exakt känner till radiostationens namn som du vill lyssna på eller om du bara vill lyssna på en station i Australien så är en sökmotor som specialiserat sig på radiostationer en bra hjälp. Några exempel på sådana startsidor:
  TuneIn
  Radio-Locator
  Radio Garden
  Dessa sökmotorer har olika parametrar som man kan välja för att det ska gå lättare att komma till önskad radiostation. Det kan vara typ av program, typ av musik, språk, land eller stad.
 • Via WRN (World Radio Network) är det möjligt att lyssna på ett stort antal radiostationer via webbradio. Antingen lyssnar du direkt eller så finns det en programbank för att välja vad du ska lyssna till.
 • Många radiostationer sänder både via webben och via traditionell radio på FM-bandet eller lång-, mellan- eller kortvåg.