Det finns många anledningar till att DX-a, det vill säga att lyssna på program från radiostationer runt om i världen. Bara det faktum att många länder sänder på kortvåg till lyssnare i utlandet gör att du har ett enormt utbud av program att välja och vraka bland.
Lyssna på utlandet
Om du vill översätta begreppet DX till mer lättbegriplig svenska kan du enklast säga utlandslyssning. Det förklarar precis vad du gör när du DX-ar, du lyssnar på utländska stationer. Ordet DX är egentligen en gammal internationell telegrafiförkortning. Den kommer från engelskans distance, alltså avstånd. Inom radiotelegrafin kallas en långväga radiokontakt just för DX – och det är just långväga radiosignaler som en DX-are intresserar sig för.
Oberoende av inhemska medier
Som DX-are blir du oberoende av de egna, inhemska medierna. På radions mellanvågs- och kortvågsband får du ständig tillgång till det globala utbudet av nyheter och underhållning. Ja, även renodlad propaganda. Häng med i fjärran händelser. Nyheter från länder som Ecuador och Benin hittar du sällan i våra vanliga medier. På kortvåg kan du själv lyssna på nyheter från länder där du kanske har släkt och vänner.
Kunskaper i främmande språk
Studerar du spanska, ryska eller swahili? Då borde du också lyssna på kortvåg. Här finns varje timme chansen att träna upp ditt språköra på alla världens språk.
Teknik, experiment och antenner
Om du gillar teknik öppnar sig ett spännande område. Du kan bygga din egen mottagare, testa olika antenner och experimentera med trådlös överföring av data.
Utmaning för samlare
Många DX-are samlar verifikationer på hörda sändningar från så många radiostationer och länder som möjligt. Fortfarande skickar radiostationer QSL-kort, per post eller numera oftast via mejl, som bevis på att du hört deras station.
Vad du behöver
För att DX-a behöver du egentligen bara en sak: en radio som, förutom det vanliga FM-bandet, har åtminstone ett band för mellanvåg och även är avsedd för kortvåg. Dessutom behöver du veta var stationerna sänder (vilken frekvens de har) och vid vilken tid de sänder. En förteckning med adresser är bra att ha om du vill skriva till stationerna.
Inte amatörradio
Ofta förväxlas DX-ing med amatörradio, som är en annan hobby. Många sändareamatörer är också DX-are och tvärt om. Sändareamatören använder en egen sändare för att hålla kontakten med andra sändareamatörer. För detta krävs att man har ett amatörradiocertifikat och tillstånd för att sända, vilket en DX-are inte behöver då man endast använder en mottagare för att lyssna på vanliga radiostationer.
Så här börjar du
Med en enkel radio, till exempel en stereoreceiver, eller en enklare transistorradio, kan du höra radiostationer i de flesta länder i Europa. Det kan du göra under dygnets mörka timmar, om du sätter radion i läge AM eller MW. Det betyder att du lyssnar på mellanvågsbandet, i stället för på det vanliga FM-bandet, där bland annat PI, P2, P3 och P4 hörs.
Om du vrider radions antenn, eller hela radion, kan du ibland få bättre mottagning. Bäst är det såklart sätta upp en antenn utomhus.
Skaffa en programtablå
De flesta radiostationer som har utlandsprogram ger ut sändningsscheman som du kan hitta på webben, i DX-tidningar som vår Eter-Aktuellt eller uppslagsverk som World Radio TV Handbook. I dessa står vilka språk och frekvenser man använder vid olika tider på dygnet. Det gör att det är enkelt att se när man har bäst möjlighet att höra en speciell station. För att kunna skaffa ett sändningsschema behöver du ha stationens webbadress och här är nätets olika sökmotorer en god hjälp. Stationerna brukar i de flesta sändningar tala om sin adress.
En del störningar
När du väl lyckats hitta den station du vill lyssna på, kommer du att finna att mottagningen inte alltid är klar och ren, utan att det finns olika störningar. Du kan till exempel höra två eller flera stationer samtidigt. Orsaken är att det är så trångt på radiobanden att stationerna ligger tätt intill varandra. Mot dessa störningar kan det hjälpa med mottagare med bra selektivitet (selektiviteten är radions bandbredd, det vill säga förmåga att filtrera bort stationer på andra frekvenser). Störningar från stationer på samma frekvens kan du endast motverka med hjälp av antenner med mycket god riktverkan. Elektriska apparater och solpaneler kan också störa. Du kan minska dessa störningar genom att använda antenner utomhus, som du ansluter till radion med koaxialkabel.
Varierande mottagning
Du kommer också att råka ut för det som kallas utbredningsstörningar. Den vanligaste är variationer i stationens signalstyrka, fading på engelska. Dessa störningar kan bero på att flera radiosignaler når mottagaren samtidigt eller på ständiga förändringar i jonosfären. För att motverka denna störning finns i de flesta mottagare en inbyggd automatisk reglering av förstärkningen.
Slutligen finns det atmosfäriska störningar. Den vanligaste är åska, som kan störa även på mycket stora avstånd från själva mottagaren. En så kallad störningsbegränsare (noiseblanker) i mottagaren kan ge lite hjälp.