Lokaler och utrustning

Före detta skola. Relativt modern. Vi kan utnyttja ett rum med fyra bäddar, ett rum med två bäddar, ett rum med ytterligare två bäddar (plus eventuell extrabädd), ett stort rum för lyssnandet och i direkt anslutning till detta ett välutrustat kök med kylskåp och frysar samt husgeråd för ett par dussin personer.

Till detta kommer duschrum och bastu, flera toaletter, ett förrådsrum mm. Tillgång till tvättmaskin och TV.

Fast telefoni saknas. Telia erbjuder via 4G mycket god täckning för internet, tal och SMS. Skolan ligger till vänster om vägen uppe i skogsbrynet, cirka 900 meter efter Trafikverkets numera rättstavade ortsskylt när du kommer till byn!

Värme och varmvatten

Grundtemperatur i lokalerna är +15° och det tar flera timmar att komma upp till 21° med de två värmepumparna. Normalt behöver man bara ändra temperaturinställningen till 23° för att det ska hålla runt 21°.

Lyssnarrummet och köket värms av en luftvärmepump och dörren till korridoren från denna avdelning kan hållas stängd. VIKTIGT att övriga dörrar inte stängs till utrymmen som saknar egen uppvärmning! Risk för frusna vattenrör och vattenskada om korridoren och toaletterna inte värms av värmepumpen i stora sovrummet. Toaletter och duschutrymmen har lite direktverkande el på för säkerhets skull. Ändra inte inställningarna på dessa element. Direkt-el finns som komplement tillfälligt vid behov i alla rum. T.ex. i lilla sovrummet så att dörren kan hållas stängd.

Varmvatten saknas normalt vid ankomst. Temperaturen ska inte justeras, men beredaren måste slås på med en strömbrytare. Finns i en skrubb inne på kontoret. Kontakta Bo Olofsson (BOS) för närmare info. Kontaktuppgifter nedan.

Glöm inte att ställa ner värmepumparna till 15° och att slå av varmvattenberedaren innan avfärd!​ Se till så att el-element som aktiverats slås av igen och att alla dörrar står uppställda, inklusive den till kontoret och lyssnarrummet. Dörrarna till “hemtjänstrummet” och “loppis” samt till stora aulan är de enda som inte ska vara uppställda. Hemtjänsten ska ha ca 10° via direktel p.g.a. toa och kök. Loppis behöver inte någon värme. Aulan är alltid kallställd. Element som var på vid ankomst får inte slås av. Kontakta BOS vid funderingar.

DX-utrustning på plats

Det finns sex antenner via fem koaxer (se listan längst ner). Sju fördelare med försteg och tio utgångar vardera (BNC), ett par fördelare med sex utgångar i reserv, några uppsättningar färdiga koaxialkablage (BNC/BNC) finns. De som har egna kablar bör dock ta med sig dessa om många skall lyssna samtidigt. Allt är anpassat till 50 ohm. Lite smått och gott i övrigt såsom övergångsdon, omkopplare mm kan rädda den som glömt. Skänk gärna något användbart om du har över, till exempel kontakter, böcker, tabeller etc.

Glöm inte att ta med…

Antennomkopplare! Vi vill inte ha sprakiga antennbyten! Har Du inte en så finns ett par i reserv att låna, men tag helst med egen. Har man inte egen fördelare och vill lyssna på flera mottagare så fungerar en T-koppling bra för de allra flesta (förlusten är försumbar).

Antennomkopplare för den som inte kan/vill bygga själv kostar runt tusenlappen inklusive övergångsdon mellan PL-259 och BNC, MFJ 1701 Antenna Switch t ex. Den som behärskar lödkolv och håltagning i aluminiumplåt bygger själv för under halva kostnaden. Fördelen med ett enkelt hembygge är att man kan kombinera flera antenner vilket inte går med en koaxialswitch och att man slipper köpa till adaptrar. Byggbeskrivning kan fås från BOS vid behov.

Några 3-5 meter långa koaxialkablage är bra att ha (standard BNC mot fördelarna). Hörlurar förstås ett krav. Tillräckligt med inspelningsmedia! (Omöjligt att komplettera på plats!) Kontanter! Uttag kan göras på Ica i Junosuando i viss utsträckning. Ingen bank eller post.

Egna sängkläder om möjligt. För de som reser med lätt packning lånar PIK (Parkalompolo IK) kostnadsfritt ut sängkläder. Varma kläder för antenninspektioner och byavandringar. Innetemperaturen kan också vara något låg. Mat för ett par dagar är också bra att ha med sig. Svårt slita sig från kondsen för att åka och handla ibland… Tar ett par timmar mitt i de bästa kondsen att åka och komplettera i Kangos eller Junosuando.

Så här bokar du ditt besök

Bokningar administreras av Per Eriksson (PE). Kontakta honom i så god tid som möjligt. Detta för att ordet ska hinna sprida sig så att eventuell samåkning/-lyssning kan ordnas. SDXF-medlemmar har företräde vid överbokning om det sker i god tid. Sista-minuten-bokningar ger plats i den ordning de sker.

Åtta sängplatser sätter en övre gräns för inkvartering, men för att det inte ska bli totalt kaos vid antennfördelarna bör kanske antalet mottagare inte överstiga tio totalt! Om man inte har egna split-möjligheter, vill säga.

Datum kan få ändras i sista stund, men kontakta PE för att eventuellt boka om för att se om det låter sig göras. Expeditioner kan avbrytas i förtid om storstörningen sätter in. Eller förlängas om möjlighet och konds sammanfaller! Ändring av första datum på grund av arbetssituation etc. ska meddelas så snart som möjligt.

Aktuell bokningslista i form av ett Excel-ark kan du se HÄR.

PAX-numrering

PAX-numreringen sker för varje expedition i samråd med BOS. Att expeditioner överlappar varandra och går parallellt är helt OK. Alla PAX-expeditioner förväntas skriva en sida i PAX-gästboken som finns på plats! Samt omgående redovisa vilka som ingick i expeditionen och start- och stoppdatum för varje deltagare. Enklast genom att skicka in en expeditionsrapport med dessa uppgifter i början.

Även om man inte redovisar någon logg så förväntas åtminstone någon sida om expeditionen och redovisning av ovanligare stationer för framtida forskning och statistik… Mailas eventuellt till BOS redan innan avresa så att det inte blir bortglömt. Uppdateringar av hörigheter är välkomna allt eftersom. Flera år efteråt om så är.

Tidigare loggar kan du se HÄR. Klicka på Log efter det PAX-nummer du vill kika närmare på.

Avgifter

Efter avslutad expedition fyller du i samtliga fält i detta Excel-ark som mejlas till PE inom två veckor, då även betalning ska vara gjord. Alla avgifter betalas till SDXF-kontot!

150 SEK/dygn och person för PIK. Sedan tillkommer:

För SDXF-medlem: 70 SEK/dygn och person plus 30 SEK i startavgift betalas till SDXF för utrustningshyra.

För icke medlem: 140 SEK/dygn och person plus 100 SEK i startavgift. (Medlemskap med Eter-Aktuellt som pdf-fil kostar 250 SEK per år, vilket alltså snabbt tjänas in).

Nyttjade av anläggningen utan övernattning; 100 SEK/dygn (30 SEK till PIK och 70 SEK till SDXF).

Reservradiohyra: Du kan hyra en Lowe HF-225, om den är ledig, för 30 SEK/dygn.

Några självklara regler

Som vanligt gäller att man lämnar lokalerna i det skick man önskar finna dem. Och i minst lika bra skick som då man kom. Skador meddelas PIK och ersätts med likvärdig utrustning eller lämplig summa. Förrådsrummet hålls låst. Radiorummet och ytterdörrarna låses om man lämnar skolan obevakad. Ha alltid nyckeln med. Utförligare regler finns uppsatta på tavla i lyssningsrummet och nere i förrådet. Problem med utrustning meddelas omgående till BOS eller A (mejl och telefon under Kontaktpersoner) nedan!

Lyssnaranläggningen är frukten av vårt gemensamma arbete. Expeditionsdeltagare ombeds att inspektera antennerna och åtgärda de problem som upptäcks. Linjestänger och skidor finns att låna.​ Avdrag på dygnsavgiften kan erhållas för dylikt arbete: minst tre timmar för ett avdrag på SEK 70 SEK eller lägg ihop två dagar så fem timmar ger 140 SEK i avdrag.

Husdjur

Hund har hittills kunnat tas med men då får man vara beredd att städa noggrant så att hundhår avlägsnas. Förutsätter förstås att övriga deltagare accepterar det.

Kommunikationer

Mycket begränsade allmänna kommunikationer. Med buss kommer man bara till Junosuando antingen från Kiruna eller från Luleå via Pajala. Kontakta Länstrafiken i Norrbotten för mer detaljer. Därifrån får man ta en taxi (40 km) eller be om skjuts om någon finns på plats i skolan i Parka.

Egen eller hyrd bil är nästan ett måste alltså. Med bil söderifrån via Töre, Överkalix (lämpligt att storhandla här vid uppresan), Tärendö, Junosuando, Kangos. 300 km med bil från Luleå. Snabb väg men se upp för ren. Vid ren-påkörning ring Polisen och ta hand om öronen från renen! Skadad ren avlivas först…

Normalt behöver man inte vara rädd för att köra på en ren eftersom de som regel rör sig sävligt. Däremot flyttar de sig inte från vägen… Styr inte av vägen för att rädda en ren! Då kan det gå väldigt illa! Att köra på ger däremot som regel hanterbara skador och bilen kan köras vidare. Viktigt om det är väldigt kallt!

Service

Ingenting i Parka. I Kangos (ca 30 km bort) finns närmaste butik. De har även bensin, Apotek och Systembolagsutlämning. 100 km till Pajala för bank, post och annan service. Viss service även halvvägs till Pajala i Junosuando eller Muodoslompolo.

Klimat

Normalt inlandsklimat, -20° ± 10° kan förväntas de flesta dagarna runt nyår. Temperaturen kan gå under -40° (-50° oxo) i januari till mars, men det är undantag. Inte så kallt som det låter… Snödjupet blir en halvmeter till dryga metern framåt vårvintern. SMHI har mätstation i Parkalompolo.

Parkalompolo

Avfolkas snabbt men är ett populärt ställe helger och sommartid. Mest känt för sitt fotbollslag.

Pajala kommun

Visit Pajala

PIK

Parkalompolo Idrottsklubb
Verksamheten består mest av fotboll, längdskidåkning (Bingolotto) samt drift av f.d. skolan.

Kontaktpersoner

Tekniska och praktiska frågor: Sigvard Andersson (A). Tel: 070-667 17 12. Mejl: sig-a@telia.com

Tekniska och praktiska frågor: Bo Olofsson (BOS). Tel: 070-652 56 70. Mejl: furuogrund@gmail.com

Bokning och betalning: Per Eriksson (PE). Tel: 070-837 36 92. Mejl: per@eriksson.eu

PIK: Rolf Gunnelbrand. Tel: 076-820 24 44.

Mer info

PAX-sidor hos BOS och artiklar i Eter-Aktuellt.

Antennpark