Malmö Kortvågsklubb grundades år 1948 och är därmed landets äldsta förening i sitt slag. På den tiden var det näst intill ett folknöje att lyssna på radiostationer utanför landets gränser och MKVK hade under en period tusentalet medlemmar. Idag är vi färre, knappt 50 aktiva, men vi är stolta över att hålla traditionen obruten. Aktiviteterna har under alla dessa år faktiskt aldrig legat helt nere.

Föreningen verkar på det lokala planet för radiointresserade i Skåne, men har också medlemmar i övriga delar av Sverige samt i några grannländer. Målsättningen är och förblir densamma: att hjälpa och stimulera DX-are genom att sprida information.

Klubben ger till exempel ut en mycket omfattande piratlista (Värt att veta Piratspecial) fylld med kontaktinformation. Många medlemmar har anslutit sig till den WhatsApp-grupp som finns för snabba tips. För den som har svårt med antenn därhemma driver klubben en KiwiSDR och det anordnas dessutom regelbundna lyssnarläger. Samt en och annan studieresa.

Årsprogram 2023

28-29 januari: Lyssnarnatt i Saxtorp
26 februari: Årsmöte kl 14:00 hemma hos Dan Olsson
18-19 mars: Lyssnarnatt i Saxtorp
25 april: Radio Syd-program i samarbete med Radio Igloo
7 november: MKVK firar 75 år

Datum för höstens lyssnarläger samt former och plats för 75-årsfirandet publiceras efter sommaren på www.mkvk.se.

Sedan drygt tio år tillbaka har webbplatsen varit Malmö Kortvågsklubbs huvudsakliga informationskanal. Första inlägget i den WordPress-baserade bloggen publicerades den 1 februari 2012. Dessförinnan spreds klubbinformation via en enklare, hemmasnickrad sajt.