Inför ARC/SWB-konventet 2020 fick Thomas Nilsson frågan om han kunde prata lite om Flag-antenner. Det blev både ett föredrag och dessutom inledningen till ett kontinuerligt pågående arbete med att samla kunskap om olika antenner och antenntillbehör.

Thomas Nilssons Antennkompendium har sedan dess vuxit till över hundra sidor. Här jämförs olika antenntyper med särskild tanke på hur de fungerar i vår hobby och i vår del av världen. Kunniga personer som Stefan Wikander och Torolf Johnsson med flera bidrar med kommentarer och praktiska tips.

Även den som inte vill eller anser sig kunna bygga själv har nytta av kompendiet! Det finns gott om information om och hänvisningar till färdigbyggd utrustning.

Ladda ner kompendiet från länken nedan. I och med att det är ett pågående projekt finns det anledning att återvända hit lite då och då eftersom uppdatering kommer att ske när tid finns.

Thomas Nilssons Antennkompendium

Vid samma ARC/SWB-konvent redogjorde Lisette Åkesson för sina erfarenheter av hur Wellbrooks FLG100LN fungerar i ett skånskt villaområde. Här hittar du den presentationen:

Erfarenheter av FLG100LN

Just Wellbrooks färdigbyggda antenner har blivit populära. Företaget startade år 1996 och har sålt en hel del till svenska DX-are. Fast under 2023 pensionerade sig Wellbrooks ägare Andy Ikin och med det försvann detta varumärke från marknaden, även om det såklart fortfarande går att hitta produkterna som begagnade.

Tacksamt nog saknas det inte färdigbyggda antennlösningar att köpa. RemoteQTH är exempelvis en leverantör med ett brett sortiment och som dessutom får bra recensioner för sina produkter. Bonito är en annan seriös aktör.

Guy Atkins, medlem i amerikanska IRCA, har ställt samman en utmärkt lägesbeskrivning över alternativen:

Living in a World without Wellbrook